Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 7 < >

Vodna skulptura na stičišču Tomšičeve ulice in Slovenske ceste

Peter Kovač štud. arh., Helena Kovač u.d.i.a. | Lokacija: Ljubljana | Leto projekta: 2016

Javni natečaj za vodno skulpturo na stičišču Tomšičeve in Slovenske ceste v Ljubljani je oblikoval Peter Kovač, tedaj študent drugega letnika arhitekture. Oblika predlagane vodne skulpture pokaže na mitološko povezanost Ljubljane s svojim edinstvenim simbolom – zmajem. Skulptura Ljubljanskega zmaja se trenutno pojavlja le na eni lokaciji v Ljubljani, čeprav predstavlja osrednji mestni simbol.

Vodna skulptura prikazuje abstrahirano silhueto Ljubljanskega zmaja. Sestavljena je iz trikotnih elementov, diagramsko zloženih v moderno origami plastiko, postavljeno na masivni podstavek. Vodni in posebej osvetljeni curek pada v loku z vrha skulpture proti koritu v drugem podstavku. Simbolizira bruhanje zmajevega ognja. Oblikoglasje plastike, poudarja akcijo, življenje, živahni utrip prestolnice. Vodni curek in paneli skulpture se z LED svetlobo odenejo v različne in zanimive barvne kombinacije, še posebej ponoči.

Kompozicija obeh skulptur ne posega v trenutne migracijske poti vzdolž Slovenske ceste ter skozi pasažo veleblagovnice NAMA. Strukturirana geometrična oblika vodne skulpture je povezana z geometrijsko razčlenjenostjo novega tlakovanje Slovenske ceste in se z njo poveže v smiselno estetsko celoto. Gibanje mimoidočih je zaradi dvodelnosti skulpture mogoče v vseh smereh, mimo ali krožno, posebno doživetje je lahko tudi hoja pod vodno svetlobnim lokom med elementoma.