Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 7 Slide 8 Slide 9 Slide 10 Slide 11 Slide 12 Slide 13 Slide 14 Slide 15 Slide 16 Slide 17 < >

Večnamenski paviljon prihodnosti

Peter Kovač štud. arh. | Lokacija: Stuttgart | Leto natečaja: 2016-2017 | Druga nagrada na natečaju AIV Frei Otto Wettbewerb 2016-2017

Namen študentskega natečaja v organizaciji Društva arhitektov in inženirjev Stuttgart (AIV Stuttgart) imenovanega 'Flexible space' za večnamenski objekt je bilo iskanje novih, inovativnih arhitekturnih rešitev. Raziskovanje statičnega sistema in samo oblikovanje je temeljilo po principu projektiranja, imenovanega 'form finding', katerega je uporabljal slavni arhitekt, inženir in Pritzkerjev nagrajenec Frei Otto. Za natečajno rešitev prilagodljivega napihljivega objekta je Peter Kovač, študent Univerze v Stuttgartu prejel drugo nagrado.

Večnamenski napihljivi objekt se lahko postavi v različnih geometrijah in tvori različne ambiente primerne za različne dogodke. Raziskave na konceptualnih fizičnih modelih so narekovale končni izgled geometrij. Različne oblike paviljona se vršijo z manipulacijo napihnjenih delov strukture. Možnost spreminjanja geometrij samega objekta tekom življenske dobe prinaša mnoge prednosti pred konvencionalnimi objekti. S tem je dosežena fleksibilnost prostora, katera je bila zahtevana s strani natečajne komisije.

Konvencionalni napihljivi objekti lahko tvorijo samo eno obliko, ki je s krojem določena tekom proizvodnje in se je kasneje ne da spremeniti. Predlagana rešitev z inovativnim pristopom zaobide lastnost rigidnih pnevmatskih struktur in postavi napihljive objekte na povsem novo raven. Tovrstne napihljive strukture bi bile tako kot začasni objekti še bolj cenovno in izvedbeno konkurenčni drugim lahkim objektom, katerih geometrije, brez večjih finančnih vložkov, ni mogoče manipulirati.